Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları (2018)

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları (2018)

* Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca 1 tane yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa  her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.

* Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL olması gerekmektedir, ihracat yapıyor ise son yıl ihracat  tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyor iseniz yabancı çalışma izni alabilirsiniz.

* İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.

* İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. (Yabancı çalışma izni resmi sitesinde ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.)

* Eğlence ve turizm sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.

Soru sormak için buraya tıklayıp Facebook grubumuza katılın.